vrijdag 9 mei 2014

Anderhalf jaar later

Er werden meteen weddenschappen afgesloten. Dat hou je geen 2 maanden vol. Ik geef hen 3 weken. Ik doe 5euro in de pot, 7 dagen, max, haha! Hilariteit bij de vrienden, toen we tijdens mijn zwangerschap vertelden dat we wasbare luiers zouden gaan gebruiken. Maar ze waren wel geïnteresseerd. Hoe dat dan gaat? Simpel: een leuk kleurrijk overbroekje dat sluit met velcro en dat je gerust een paar keer zonder wassen kan gebruiken. Je klikt er een wasbaar plastiekje in waarin een wasbare doek van bamboe past en voor je eigen gemak kan je er nog een klein doekje overleggen dat met de stoelgang het toilet doorgaat. En een mooie afsluitbare zak met olifantjes houdt de natte en vuile doeken samen met de plastiekjes bij tot ze de was in kunnen. Ah ja. Ze zijn wel mooi, die gNappies. Ja, he. Vind ik ook. 
 
Ondertussen zijn we 18 maanden verder en ons kleintje draagt al van week 1 gNappies. Ze zit nu aan de tweede maat en het loopt op (d)rolletjes. Terwijl we in het begin wat moesten zoeken om de gNappies op de juiste plaats rond de billetjes te trekken en zo lekken te vermijden, hebben we nu nog amper ongelukjes  en moet ik de buitenbroekjes minder vaak wassen. Misschien heb ik met mijn 10 overbroekjes wat overdreven - webwinkel Kudzu stelt 6 tot 8 broekjes voor. Maar ik wilde op safe spelen en niet te vaak staan wassen. En het is ook zo moeilijk kiezen tussen al die leuke kleurtjes!

Een investering

Op het geboortekaartje van ons minimensje stond een wasbareluierrekening. Vriendelijke bijdrages maakten de grote aankoop een beetje lichter.  Want wasbare luiers koop je natuurlijk niet per week, maar ineens allemaal tegelijk, of toch tenminste de kleinste maat. Je hebt broekjes, plastiekjes en inlegdoeken nodig. Het lijkt wel een heel bedrag als je het in een keer neerlegt, maar volgens de kenners zou je op het einde van de rit 500 tot 800 euro uitgespaard hebben. Inclusief waskosten. Want die vraag krijg je wel vaker: Er kruipt toch een hoop water in dat wassen, dat is toch ook niet goed voor het milieu? Ja, je moet ze wassen, maar toch zijn ze nog steeds milieuvriendelijker dan wegwerpluiers. Want er kruipt ook een hele hoop water in het produceren van die dingen. En ze maken de afvalberg ook nog eens hoger. Onze aankoop is dus ook een investering in de toekomst van ons kleintje.

De nachten

Toegegeven, de nachten waren een beetje zoeken. Toen ik nog vaak borstvoeding gaf, kreeg ons meisje gewoon een verse doek voor het eten, maar nu ze langer slaapt, gaat dat niet meer. We hoorden over andere doekengebruikers die 2 of zelfs 3 doeken op elkaar leggen, maar dat liep in het begin toch niet zo goed bij ons. Wat dan gedaan? Wij hebben voor gNappies gekozen omdat ze naast wasbare luiers ook biologisch afbreekbare wegwerpinleggers aanbieden. Dat vonden we een veilige gedachte, want als het toch te veel zou zijn - al dat wassen - dan was onze investering geen weggegooid geld want dan hadden we een planB: wegwerpinleggers in de gNappies. Zo zouden we toch nog steeds minder afval produceren dan wegwerpluiers (want ze zijn beduidend kleiner) én ze breken ook sneller af! En planB kwam dan 's nachts van pas. Die wegwerpinlegger absorbeerden fantastisch, hielden haar de hele nacht droog en gingen 's morgens gewoon in de GFT-bak. Maar ondertussen werkt het trucje van de dubbele doeken ook bij ons.

Toekomstdromen

De gNappies groeien gezellig met ons meisje mee. Van pasgeborene tot peuter, tot ze zindelijk is. Als gNappies nu ook nog eens trainingsbroekjes voor de zindelijkheid zou produceren, dan zijn wij helemaal gelukkig! Want wij hebben natuurlijk gewed dat we de hele rit zouden uitzingen. En daarna passen die mooie gNappies weer rond de kleine billetjes van een mogelijke volgende spruit - nee, dit is geen aankondiging - en beginnen we weer helemaal opnieuw! Wedden?

4 opmerkingen:

  1. En Mira haar billetjes zien er nog steeds geweldig schattig uit, missie dus helemaal geslaagd! Goed gedaan roomsie!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Saar,

    Graag wil ik jouw ervaring over de g-Nappies. ik heb een dochtertje van 1 jaar en ben die wegwerpluiers meer dan beu. Ik ben eens aan het rondkijken voor herbruikbare luiers maar zie in de meeste gespecialiseerde winkels dat de gnappies niet verkocht worden, wat waarschijnlijk wel een reden zal hebben. Wat was jouw reden om voor deze te kiezen en wat was je ervaring. Ik heb voornamelijk schrik voor lekken aangezien de dochter (mede door bv) nog steeds behoorlijk niet-vaste stoelgang heeft). Ik vraag me ook af, moet je zo'n stoffen luier vervangen direct na het pipi doen, of werkt dat zoals een normale luier en kan dat wel een paar plasbeurten aan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb voor gNappies gekozen omdat ze ook de optie hadden om er wegwerpdoeken in te leggen, omdat ik ook een beetje bang was om de stap te zetten. En ik ben supertevreden! En ik vond de gNappies ook heel mooi, met die vrolijke kleurtjes. Geen idee/onbegrijpelijk waarom ze niet in de gespecialiseerde winkels liggen! We hebben natuurlijk wel eens lekken, maar dat heb je - heb ik me laten vertellen - ook met wegwerpluiers. Ons meisje heeft ook niet altijd even vaste stoelgang, maar alles blijft meestal mooi binnen het broekje. Ik kan natuurlijk niet echt vergelijken omdat ik ons meisje nog nooit een wegwerpluier heb aangedaan. Als ik 5 luierbroekjes heb voor 1 dag + 1 nacht, dan kom ik stressloos toe. De buitenstof moet je niet na elke draagbeurt wassen, enkel als ze vuil zijn. Ik heb er geen idee van wanneer ze pipi doet, ze krijgt doorgaans 's morgens, voor het dutje, na het dutje, ergens rond 17u en voor het slapengaan een nieuwe luier. (Soms ook wel eens tussendoor, als onze neus het nodig vindt). Op de crèche gebruiken ze ze ook zonder probleem en schoonmoeder, babysit, ... kan er ook handig mee om. Ik heb de mijne gekocht bij kudzu.be en ik ben dik tevree!

      Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen